Recull del Punt Juvenil i l'EsNat 2017:

Video resum de la tercera edició de l'EsNat i el Punt Juvenil:


EsNat i Punt

7è dia: Tots vivim aquí!

Últim dia de l'EsNat i el Punt Juvenil i marxem cap als boscos de Virós i a les Bordes de Buiro per fer la cloenda d'enguany. Vem començar amb l'activitat "Tots venim de fora" i acabem amb la de "Tots vivim aquí!"

Amb certa emoció, contents i animats, fem un joc d'orientació on les proves que superem ens denoten que si que hem après unes cosetes de més i que hem fet grup i equip entre tots. Després de superar les proves amb més o menys èxit ;-) marxem cap a Virós caminant,  travessant el bosc espectacular que ens regala una mica d'ombra que agraïm...

A les Bordes de Virós dinem amb alguns pares que s'hi han acostat, escollim la última paraula i després de construir l'esfera que simbolitza la perfecció de l'equilibri entre tots els factors de la natura i totes les coses que hem après, fem un joc ben divertit de cloenda, donant valor a algunes de les paraules que han anat sortint durant aquests dies.

Simplement satisfets amb aquests nens i jovenets amb tant d'interès per l'entorn, agraïts dels que han vingut de més lluny i emocionats novament per veure que hem pogut realitzar la tercera edició d'aquest projecte que va néixer gràcies a un ajut del Parc Natural de l'Alt Pirineu i que hem estat capaços de donar-li continuïtat, aquest any amb la Maria Pou que ens ha donat aire fresc i noves idees, i amb ja il·lusió perquè arribi l'any vinent!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): DESPEDIDA

6è dia: Dels Gegants adormits a...

El temps ens juga una mala passada i fem canvi de plans. Deixem els Gegants adormits de la Mata de València per a una propera ocasió i amb el Punt aprofitem el mati sense pluja per acostar-nos a la cerca d'arbres per esbrinar la seva edat, curiositats divertides que amaguen i... ens enduem un trosset dels seus anells, com si ens enduguéssim un trosset de la seva vida a casa. 

Amb l'EsNat hem acabat activitats pendents sobre la migració dels ocells perquè el dissabte passat se'ns va tirar el temps a sobre. Hem pogut veure un pica-soques blau de ben a prop que s'havia trobat mort. Perquè migren els ocells? Poden aturar-se a qualsevol lloc? I si es troben amb algun espai ple de deixalles, què els hi podria passar? I així arribem al joc final sobre la recollida selectiva de la nostra comarca i descobrim coses ben curioses amb un joc de la Oca enorme i ben interessant. 

L'activitat de Gegants adormits formava part de la gran proposta d'activitats de la Setmana de la Natura, de manera que ens hem guanyat un braçalet com a participants en aquestes activitats i per celebrar el dia del Medi Ambient. De fet, per a aquests jovenets no és ni el dia del Medi Ambient, ni la Setmana de la Natura sinó que ho porten a dins dia a dia, i ens encanta poder-ho viure amb ells encara que sigui un dia a la setmana!

Les paraules del dia: AIGUAMOLL (Punt) ORNITÒLEG (EsNat)

3.jpg9.jpg6.jpg4.jpg1.jpg8.jpg2.jpg5.jpg7.jpg

5è dia: Ocells i aigua

La mollera d'Escalarre és un espai ben coneguts per molts dels participants de l'EsNat i del Punt Juvenil, però aquest dissabte ens ho hem mirat amb ulls d'aus migradores, que van i vénen segons l'època de l'any i arriben a la cerca d'aliment, potser a reproduir-se, a guardar-se del fred del nord o simplement fan parada com a estació de servei!

Després d'una petita introducció hem practicat com a ornitòlegs escollint un ocell per dibuixar i marcar les parts més característiques: blauets, picots verds, bernats pescaires... N'hi ha hagut per tots els gustos!

Després hem aparcat els prismàtics i ens hem posat a prova amb l'Ornitorosco, un gran invent per aprendre noms d'ocells i riure una estona.

Finalment només amb els jovenets del Punt Juvenil hem fet un joc per simular ocells migradors al seu pas per diferents rutes de nord a sud i a la inversa, a la cerca d'espais segurs on descansar

Les paraules del dia: AIGUAMOLL (Punt) ORNITÒLEG (EsNat)

3.jpg6.jpg4.jpg1.jpg8.jpg2.jpg5.jpg7.jpg

4rt dia: La petjada de l'aigua

Activitats a Llavorsí per agafar consciència de la importància de l'aigua. Tot i ser el planeta blau, a la Terra hi tenim molta aigua disponible? Quanta quantitat d'aigua portem a sobre?

Les activitats han combinat una primera part més tècnica, per mirar si l'aigua de la Noguera de Cardós estava neta, que com que ja havíem mirat macroinvertebrats en alguna altra ocasió, ho hem fet amb altres tècniques: hem mirat si l'aigua era turbulenta, com tenia el pH...

La segona part l'hem fet amb un joc per entendre la nostra petjada de l'aigua, i al·lucinar amb l'aigua que es gasta només per a fabricar uns texans, menjar una poma o una pizza. Així doncs, amb proves ben divertides hem comptat quants litres d'aigua acostumem a gastar indirectament i si erem "contaminosos" 

La paraula del dia: OR BLAU

3.jpg9.jpg6.jpg4.jpg1.jpg8.jpg2.jpg5.jpg7.jpg10.jpg

3r dia: En terres de mar...

Trobada a Escaló per endinsar-nos a la Geologia d'una forma ben amena.

Els del Punt Juvenil hem tingut la companyia d'en "José de Montes" una persona interessant, sàvia i amb ganes de compartir i fer agradar la seva passió: la geologia.

Els de l'EsNat hem pogut experimentar els moviments de les plaques tectòniques amb galetes Oreo, amb la mandarina de la Paula i els plegaments amb un experiment de la Sara de Verdeblu!

Tots hem pensat, descobert, dibuixat i jugat amb les pedres. Hem observat uns plegaments increïbles de l'orogènia Herciniana i Alpina, hem fet troballes de l'"or dels rucs", de "cols" de sofre i minerals com l'Olivino!. Tot plegat ben sorprenent...

Les paraules del dia: GEOLOGIA (Punt Juvenil) MÓN (EsNat)

2n dia: El pas de l'Óssa

Primera excursió de tot el dia de l'EsNat i el Punt sota el tema del Pas de l'Óssa, una iniciativa de l'Associació Naturalista La Paniquella, amb la que van crear un Passaport per a donar a conèixer l'espècie de l'ós bru en 5 espais diferents del parc natural.

Després de caminar fins a les Bordes de Puntells tots junts i agafar una mica de forces, els jovenets del Punt Juvenil van passar primer, amb la intenció de buscar indicis de la presència de l'ós i cercar possibles ubicacions per a càmeres de fototrampeig. A l'arribar a dalt de les Bordes de Noarre, van fer una molt breu observació de fauna.

Els de l'EsNat hem aprofitat la pujada fins a les Bordes per anar trobant part de la història genealògica de l'ós bru, de manera que hem acabat descobrint quines són les ósses que avui es passegen pels boscos de Noarre! Si ho voleu saber... els hi pregunteu!

Després de dinar hem fet un joc de pastors d'ovelles, dels riscos que suposa l'ós bru i maneres d'evitar atacs, on tothom (fins i tot els excursionistes!) hi tenim un paper important. L'equip de pastors guanyador... el verd!!! Però fins i tot l'equip més desafortunat, n'ha après una mica més smile

La paraula del dia: PAS DE L'ÓSSA

pasdelossa (8).jpgpasdelossa (14).jpgpasdelossa (11).jpgpasdelossa (1).jpgpasdelossa (12).jpgpasdelossa (7).jpgpasdelossa (10).jpgpasdelossa (13).jpgpasdelossa (9).jpg

1r dia: Tots venim de fora! 

El primer dia ha girat entorn de la temàtica "tots venim de fora", tant les persones com la fauna i la vegetació, que durant anys i anys ens hem anat desplaçant i migrant per motius climàtics o bé per guerres, amor, feina... en el cas dels humans.

La vegetació i la fauna que tenim avui al Pirineu, en gran part han arribat buscant refugi de les glaciacions o altres esdeveniments i és per aquests motius que avui el Pirineu és hàbitat de tantes espècies i biodiversitat. Així doncs, reflexionem i valorem la importancia de les migracions, de fauna, flora i dels humans que necessiten desplaçar-se!

Us deixem algunes fotos de les dinàmiques d'introducció, del joc de la "migració glacial, o no!" i de les "peripècies del gall fer" que van fer els jovenets del punt juvenil.

Les paraules del dia: INJUST (punt Juvenil) / COOPERAR (EsNat)

Joc de la migracio glacial.jpgTots venim de fora2.JPGTots venim de fora.jpgTots venim de fora1.JPGTots venim de fora3.jpgjoc de la migracio glacial2.jpg

Calendari:

Calendari.jpg

Programació:

La programació funcionarà de forma diferent a l’any passat ja que tindrem el “camp base” a Llavorsí per si plou, però cada dissabte quedarem a un lloc diferent i per tant, caldrà estar molt pendent de les comunicacions pertinents.

22 d’abril: Tots venim de fora: Llavorsí (mati Punt, tarda Esnat)

6 de maig: El Pas de la Óssa: Bordes de Noarre (dia)

13 de maig: En terres de mar: A concretar  (mati Punt, tarda Esnat)

20 de maig: La Petjada de l'Aigua: Llavorsí  (mati Punt, tarda Esnat)

27 de maig: Ocells i aigua: Escalarre (mati Punt, tarda Esnat)

3 de juny: Gegants Adormits: Mata de València (dia)

10 de juny: Bordes de Virós i dinar de cloenda (dia) Ja us explicarem els detalls!

Material necessari:

Pels dissabtes de mati o tarda:

  • Motxilla
  • Aigua
  • Llibreta
  • Llapis
  • Impermeable
  • Gorra pel Sol
  • Calçat còmode per caminar i correr
  • Roba còmode
  • Esmorzar pels nens del Punt (però lleuger i ràpid per a mig mati) / Per l'EsNat no cal portar berenar (així aprofitarem més l'estona!)

Pels dissabtes d'excursió afegiu un bon dinar i força aigua quan comenci a fer calor