Fem projectes educatius i de dinamització per a cicles educatius i altres entitats

  • Activitat de "Scape room" desescapa't al museu de gerri de la sal

Hem creat una activitat tipus "scape room" per tal de dinamitzar el museu de la Sal del poble de Gerri de la sal. L'activitat consisteix en buscar diferents codis de lletres i números per així poder obrir els cofres que ens ajuden a avançar en l'activitat. Els enigmes es poden desxifrar investigant per l'exterior i les diverses sales del museu. Mitjançant el joc aprendrem diversos aspectes realcionats amb la sal, la formacio geològica, l'elaboració artesana, l'emmagatzematge...

Així doncs, hem donat la volta a l'Scape Room amb aquesta activitat on els participants no voldran escapar, sinó endinsar-se més i més, descobrint les meravelles del Museu de la Sal.

L'activitat està dissenyada tant per a grups escolars com per a families i s'ha promogut des de l'Ajuntament del Baix Pallars, amb el suport del Geoparc Orígens

  • Maleta pedagògica del projecte PirosLife · L'ós bru dels Pirineus 

Realització de la part educativa del projecte PirosLife, una proposta adreçada a les escoles de tota Catalunya amb la finalitat que els nens i les nenes desenvolupin l’esperit crític i la sensibilitat en relació a la natura, alhora que siguin ells mateixos els educadors dels seus pares i mares.
Aquesta proposta ha estat possible gràcies a la coordinació de la Universitat de Lleida. Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu, a l'equip de treball format pel Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu, centres de Recursos Pedagògics del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Val d’Aran i l'Entorn d’Aprenentatge de Tremp.

Finalment cal esmentar que sense la col·laboració dels mestres i alumnes de les escoles del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran, no hagués estat possible aquesta actuació.

Es poden consultar les activitats a https://sites.google.com/site/piroslife/home 

  • Maleta del Fallaire

El desembre de 2015 la UNESCO va incorporar les Festes del Foc del Solstici d’estiu als Pirineus a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; així doncs es vol treballar per a la salvaguarda de la tradició de les Falles, Haros, Halhas i Brandons.

La Maleta del Fallaire és una proposta educativa adreçada a les escoles de primària i secundària del territori fallaire que abraça Catalunya, l’Aran, Andorra, Aragó i Occitània amb la finalitat que els nens i les nenes puguin treballar una  de les mostres de patrimoni cultural immaterial dels Pirineus i li atorguin, d’aquesta manera, el valor que es mereix.

Aquesta proposta utilitza el patrimoni com a eina educativa i s’estructura en quatre grans àmbits destinats a l’ensenyament: Natura, Sostenibilitat, Llengües, Social, Cultural, Dansa i Música.

La coordinació ha estat a càrrec de la Universitat de Lleida. Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus i cal esmentar la col·laboració dels Fallaires de l’Alta Ribagorça, l’Aran, Andorra, el Berguedà, Haute Garonne, Hautes-Pyrénées, els Pallars, Ribagorza i Sobrarbe.

Universitat de Lleidai logotips

  • Maleta del projecte Animalades

Actualment estem realitzant la prova pilot de material pedagògic d'aquest projecte en diversos centres educatius. Els socis són el Departament d'Educació i el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Lleida amb la Càtedra Educació Patrimoni Immaterial dels Pirineus i nosaltres mateixos. 

animalades 1.jpeganimalades 2.jpeganimalades 4.jpg

Departament Educació Agricultura Ramaderia i Pesca Universitat de Lleida

  • Els secrets de l'almesquera 

Hem col·laborat en l'edició del llibre Els secrets de l'almesquera, un conte infantil que parla sobre l’almesquera (Galemys pyrenaicus) que és un petit mamífer aquàtic, de la família dels talps, que viu en rius d’aigua neta i oxigenada en zones de muntanya. Actualment es troba amenaçada per la degradació dels seus hàbitats i la introducció d’espècies invasores. Aquest conte neix amb la finalitat de sensibilitzar i educar vers la importància de preservar aquesta espècie.

almesquera 1.jpgalmesquera3.jpgalmesquera 2.jpg

Aquest llibre és una iniciativa de l’ADEFFA (Associació de Defensa i Estudi de la Flora i Fauna Autòctona) que ha comptat amb la col·laboració de Verd e bluObaga activitats i amb il·lustracions de Judit Roma Cendra.


AdmirorGallery 5.2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.