Recull del 2019:

1r dia: Almesquera, un cas per resoldre

Comencem la cinquena edició de l'EsNat i el Punt Juvenil amb una activitat d'investigació sobre la mort d'una almesquera al riu de Son. Amb aquesta activitat, en col·laboració amb CEA Alt Ter, els nois i noies han pogut esbrinar el motiu de la seva mort, descartant possibles hipòtesis mitjançant l'estudi del riu, dels rastres, de l'entorn...

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): INVESTIGAR

2n dia: Marmotes i isards

La Bonaigua ens espera, territori d'isards i de marmotes. Fent tota mena de troballes durant la pujada, relacionades amb l'habitat d'aquestes dues espècies, arribem a l'indret. Marmoteres, moltes. Marmotes, no tant. Però la observació de 5 isards ens sorprèn i ens satisfà. Les marmotes ens esperaran un altre dia, però hem après moltes coses d'elles i el seu entorn. 

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): BUSCANIMALS

3r dia: Papallones

La calor no ens espanta i ben a prop de Sort, ens animem a observar i identificar tot tipus de papallones diürnes. L'arlequí ens sorpren de valent, però també l'aurora, la blanqueta.... i totes i cadascuna de les espècies que hem pogut observar ens han fet aprendre alguna de les seves curiositats. Contents i satisfets, acabem la tercera activitat de l'EsNat i el Punt Juvenil.

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): ARLEQUÍ

Almesquera (4).jpgMarmotes i isards (21).jpgMarmotes i isards (22).jpgAlmesquera (1).jpg

Trobareu les imatges a l'album següent https://photos.app.goo.gl/BVmWUnTn9Gyf6dEk6 

Recull del Punt Juvenil i l'EsNat 2018:

6é dia: Amb vista d'ocell

Hola de nou!

Avui ha sigut l’últim dia de l’Esnat i Punt juvenil i tot que ens dóna molta llàstima hem volgut que aquest dia fos molt interessant i divertit com sempre i amb una cloenda on participessin també els pares.

El nostre dia ha transcorregut per València d’Àneu, concretament al castell on hem pogut conèixer la història de l’últim Comte del Pallars Hug Roger III i de la seva família, fent recerca  d’uns manuscrits amagats amb la única ajuda d’un mapa i els quals contenien dades d’aquesta història.

La cosa continuava amb la recerca del tresor! I com no, l’hem trobat! El que contenia era uns carnets dels bons naturalistes, que com ja sabeu, els tenien que acabar d’omplir passant unes proves a Esterri d’Àneu, que han sigut molt molt divertides i on tots han demostrat ser mereixedors d’aquests carnets.

Finalitzant el dia amb una mica de coca del Rector, xerrades i els nens jugant ens acomiadem de vosaltres fins l’any que ve. Us esperem a tots!

Fins aviat!!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): BOMBARDES

traginers per un dia (3).jpgtraginers per un dia (7).jpgtraginers per un dia (1).jpg

5er dia: Traginers per un dia

Hola a tots!

Avui, tot i començant el dia amb vent i una mica de pluja, hem pogut gaudir d’unes activitats diferents al poble de Tornafort.

Per començar hem fet una introducció sobre els traginers, qui eren i que feien i després hem esmorzat i hem tornat a baixar al pàrquing on ens hi esperava el Cesc amb una sorpresa. Dos rucs Catalans!! Doncs cap allà que anem!

Tots els nens han volgut participar i tocar als rucs els quals, després d’unes explicacions del Cesc, els han raspallat i netejat per preparar-los per la càrrega i fer d’autèntics traginers. Un cop preparats els rucs hem començat una gimcana pel poble on tots hem pogut guiar als rucs en algun moment. Ha sigut una experiència molt xula!

Al acabar la gimcana hem tornat al lloc de partida on hem donat les gràcies als animals i hem dinat per continuar després amb un sorteig on alguns dels nens han guanyat un regalet.

Ja acabades totes aquestes activitats on tots han participat amb moltíssimes ganes, ens hem acomiadat d’en Cesc i hem fet algun joc més. Com sempre ha sigut un dia ple d’activitats,  i sorpreses on ho hem passat molt però que molt bé.

Ens veiem la setmana que ve!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): TRAGINERS DE TORNAFORT

4rt dia: Els camins de l'últim Càtar

Hola a tots!

Aquest dissabte ens hem endinsat al món extraordinari del camí de l’últim Càtar. Però, que era el catarisme? I qui va ser l’últim Càtar? 

Amb la història de Guilhem Belibasta hem entès què eren els "perfectes" o "bons homes" i perquè van trepitjar les nostres contrades. Tal i com va dir Belibasta abans de morir "d'aquí 700 anys el llorer reverdirà" i els nens de l'EsNat i el Punt Juvenil l'hem tingut ben present explicant la seva història i posant a la pràctica codis per a comunicar-nos sense ser vistos o atrapats!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): CATARS

Ultim catar (4).jpgUltim catar (7).jpgUltim catar (3).jpg

3r dia: Els secrets de la pesca

Hola a tots!

Com sempre, un dia apassionant!! Avui hem pogut comptar amb  la Meri i l’Isma,  que han compartit amb nosaltres molts dels seus coneixements sobre la pesca.

Per començar el dia hem pogut observar i tocar una serp d’aigua  i una truita de riu  i hem après a diferenciar aquesta última de les altres dos espècies de truites que tenim al Pallars. A més, hem aprés molts tipus diferents de canyes i com es fan servir per pescar. Però la cosa no s’ha acabat aquí ja que, desprès d’esmorzar hem anat a la recerca de petits microorganismes aquàtics equipats dels materials necessaris com autèntics biòlegs, i on hem aconseguit capturar uns quants ( alguns d’ells super estranys), els hem observat i estudiat i els hem retornat al seu hàbitat.

Seguint el nostre camí hem realitzat una activitat molt divertida en la qual els nens, utilitzant unes canyes molt xules fetes per l’Isma, havien de llançar-les fins encertar a ficar la mosca dins d’una diana i això tenia premi!!! Tots els nens han aconseguit una llicència de pesca!!

Després de tot això hem dinat i ens hem relaxat una miqueta i la Meri i l’Isma ens han fet una demostració de com és llença una de les canyes per pescar. No ha picat cap peix però no ens ha importat massa després de lo interessant que era tot el que ens explicaven.

Com podeu veure ha sigut un dia molt molt complert on el fred ha passat a segon pla gràcies a com ens hem posat de ple en el tema de la pesca.

Com sempre gràcies a tots i fins la setmana que ve!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): SILUR

3.jpg1.jpg4.jpg6.jpg2.jpg5.jpg

2º dia: A la recerca de l'Herc

Amb un dia esplèndid ens endinsem cap a la Vall de Nyiri per trobar possibles indicis de l'Herc, un animal que ha estat present des de la prehistòria fins fa relativament poc quan es va extingir, però que, llengües parlants diuen que torna a estar present gràcies a la seva reintroducció a França, fet que fa possible el seu pas al nostre territori. 

Durant la nostre recerca de l'Herc vam poder trobar rastres de cérvols, cabirols, porcs senglars, llebres... i altres petjades molt estranyes! Serien de l'Herc? 

En mig d'aquesta fascinant recerca vam fer una paradeta per esmorzar on els nens van poder aprendre moltes coses sobre aquest animal i, després, vam continuar el nostre camí a un lloc espectacular on vam poder diferenciar l'Herc de l'Isard a través d'unes imatges llunyanes  que vem plasmar a les llibretes amb uns dibuixos d’autèntics naturalistes professionals. Tot seguit vam continuar caminant una miqueta més fins l'hora de dinar, on a l'ombreta, vam estar molt a gust. 

Per últim i abans de la tornada, vam realitzar un joc que consistia en fer dos grups i on un representava als Agents Rurals i l'altre als Hercs, els quals volien passar la frontera i els Agents Rurals ho intentaven controlar! Va ser molt molt divertit! 

Després d'un dia intens i una mica esgotats tornem cap a Cerbi on reflexionem sobre el dia viscut i escollim la paraula del dia.

Com sempre, moltes gracies a tots i us esperem el pròxim dia!!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): L'HERC: LA JOIA DE LA NATURA

1.jpg4.jpg2.jpg5.jpg

1r dia: Amfibis d'aigua dolça

Doncs, per fi hem començat! Primer dia de l’Esplai Naturalista i el Punt Juvenil. Tot i que la meteorologia no ens va acompanyar gaire vam poder fer un munt d’activitats, donant protagonisme a les espècies invasores i als amfibis.

Una de les activitats va ser aprendre a reconèixer alguns dels amfibis amb més presència  al nostre territori com el Tòtil, la Granota de Punts, la Granota Roja... sense oblidar a la Salamandra, de la qual vam aprendre que cadascuna té unes taques úniques i que mai ens la menjaríem!

Seguidament vam fer una introducció a les espècies invasores, on tots els nens van aportar coneixements sobre el tema i que, posteriorment i gracies a que va parar de ploure, vam poder sortir a l’aire lliure a fer uns jocs on vam aprendre lo fàcil que és l’entrada d’espècies invasores a nous territoris i la importància de treballar en equip per tal de controlar-les.

Gracies a tots per la vostra col·laboració i us esperem el pròxim dia amb moltes més activitats i jocs.

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): INVASORES

3.jpg1.jpg4.jpg6.jpg2.jpg5.jpg

Recull del Punt Juvenil i l'EsNat 2017:

Video resum de la tercera edició de l'EsNat i el Punt Juvenil:


EsNat i Punt

7è dia: Tots vivim aquí!

Últim dia de l'EsNat i el Punt Juvenil i marxem cap als boscos de Virós i a les Bordes de Buiro per fer la cloenda d'enguany. Vem començar amb l'activitat "Tots venim de fora" i acabem amb la de "Tots vivim aquí!".

Amb certa emoció, contents i animats, fem un joc d'orientació on les proves que superem ens denoten que si que hem après unes cosetes de més i que hem fet grup i equip entre tots. Després de superar les proves amb més o menys èxit ;-) marxem cap a Virós caminant,  travessant el bosc espectacular que ens regala una mica d'ombra que agraïm...

A les Bordes de Virós dinem amb alguns pares que s'hi han acostat, escollim la última paraula i després de construir l'esfera que simbolitza la perfecció de l'equilibri entre tots els factors de la natura i totes les coses que hem après, fem un joc ben divertit de cloenda, donant valor a algunes de les paraules que han anat sortint durant aquests dies.

Simplement satisfets amb aquests nens i jovenets amb tant d'interès per l'entorn, agraïts dels que han vingut de més lluny i emocionats novament per veure que hem pogut realitzar la tercera edició d'aquest projecte que va néixer gràcies a un ajut del Parc Natural de l'Alt Pirineu i que hem estat capaços de donar-li continuïtat, aquest any amb la Maria Pou que ens ha donat aire fresc i noves idees, i amb ja il·lusió perquè arribi l'any vinent!

La paraula del dia (EsNat i Punt Juvenil): DESPEDIDA

6è dia: Dels Gegants adormits a...

El temps ens juga una mala passada i fem canvi de plans. Deixem els Gegants adormits de la Mata de València per a una propera ocasió i amb el Punt aprofitem el mati sense pluja per acostar-nos a la cerca d'arbres per esbrinar la seva edat, curiositats divertides que amaguen i... ens enduem un trosset dels seus anells, com si ens enduguéssim un trosset de la seva vida a casa. 

Amb l'EsNat hem acabat activitats pendents sobre la migració dels ocells perquè el dissabte passat se'ns va tirar el temps a sobre. Hem pogut veure un pica-soques blau de ben a prop que s'havia trobat mort. Perquè migren els ocells? Poden aturar-se a qualsevol lloc? I si es troben amb algun espai ple de deixalles, què els hi podria passar? I així arribem al joc final sobre la recollida selectiva de la nostra comarca i descobrim coses ben curioses amb un joc de la Oca enorme i ben interessant. 

L'activitat de Gegants adormits formava part de la gran proposta d'activitats de la Setmana de la Natura, de manera que ens hem guanyat un braçalet com a participants en aquestes activitats i per celebrar el dia del Medi Ambient. De fet, per a aquests jovenets no és ni el dia del Medi Ambient, ni la Setmana de la Natura sinó que ho porten a dins dia a dia, i ens encanta poder-ho viure amb ells encara que sigui un dia a la setmana!

Les paraules del dia: AIGUAMOLL (Punt) ORNITÒLEG (EsNat)

8.jpg3.jpg1.jpg4.jpg7.jpg9.jpg6.jpg2.jpg5.jpg

5è dia: Ocells i aigua

La mollera d'Escalarre és un espai ben coneguts per molts dels participants de l'EsNat i del Punt Juvenil, però aquest dissabte ens ho hem mirat amb ulls d'aus migradores, que van i vénen segons l'època de l'any i arriben a la cerca d'aliment, potser a reproduir-se, a guardar-se del fred del nord o simplement fan parada com a estació de servei!

Després d'una petita introducció hem practicat com a ornitòlegs escollint un ocell per dibuixar i marcar les parts més característiques: blauets, picots verds, bernats pescaires... N'hi ha hagut per tots els gustos!

Després hem aparcat els prismàtics i ens hem posat a prova amb l'Ornitorosco, un gran invent per aprendre noms d'ocells i riure una estona.

Finalment només amb els jovenets del Punt Juvenil hem fet un joc per simular ocells migradors al seu pas per diferents rutes de nord a sud i a la inversa, a la cerca d'espais segurs on descansar

Les paraules del dia: AIGUAMOLL (Punt) ORNITÒLEG (EsNat)

8.jpg3.jpg1.jpg4.jpg7.jpg6.jpg2.jpg5.jpg

4rt dia: La petjada de l'aigua

Activitats a Llavorsí per agafar consciència de la importància de l'aigua. Tot i ser el planeta blau, a la Terra hi tenim molta aigua disponible? Quanta quantitat d'aigua portem a sobre?

Les activitats han combinat una primera part més tècnica, per mirar si l'aigua de la Noguera de Cardós estava neta, que com que ja havíem mirat macroinvertebrats en alguna altra ocasió, ho hem fet amb altres tècniques: hem mirat si l'aigua era turbulenta, com tenia el pH...

La segona part l'hem fet amb un joc per entendre la nostra petjada de l'aigua, i al·lucinar amb l'aigua que es gasta només per a fabricar uns texans, menjar una poma o una pizza. Així doncs, amb proves ben divertides hem comptat quants litres d'aigua acostumem a gastar indirectament i si erem "contaminosos" 

La paraula del dia: OR BLAU

8.jpg10.jpg3.jpg1.jpg4.jpg7.jpg9.jpg6.jpg2.jpg5.jpg

3r dia: En terres de mar...

Trobada a Escaló per endinsar-nos a la Geologia d'una forma ben amena.

Els del Punt Juvenil hem tingut la companyia d'en "José de Montes" una persona interessant, sàvia i amb ganes de compartir i fer agradar la seva passió: la geologia.

Els de l'EsNat hem pogut experimentar els moviments de les plaques tectòniques amb galetes Oreo, amb la mandarina de la Paula i els plegaments amb un experiment de la Sara de Verdeblu!

Tots hem pensat, descobert, dibuixat i jugat amb les pedres. Hem observat uns plegaments increïbles de l'orogènia Herciniana i Alpina, hem fet troballes de l'"or dels rucs", de "cols" de sofre i minerals com l'Olivino!. Tot plegat ben sorprenent...

Les paraules del dia: GEOLOGIA (Punt Juvenil) MÓN (EsNat)

2n dia: El pas de l'Óssa

Primera excursió de tot el dia de l'EsNat i el Punt sota el tema del Pas de l'Óssa, una iniciativa de l'Associació Naturalista La Paniquella, amb la que van crear un Passaport per a donar a conèixer l'espècie de l'ós bru en 5 espais diferents del parc natural.

Després de caminar fins a les Bordes de Puntells tots junts i agafar una mica de forces, els jovenets del Punt Juvenil van passar primer, amb la intenció de buscar indicis de la presència de l'ós i cercar possibles ubicacions per a càmeres de fototrampeig. A l'arribar a dalt de les Bordes de Noarre, van fer una molt breu observació de fauna.

Els de l'EsNat hem aprofitat la pujada fins a les Bordes per anar trobant part de la història genealògica de l'ós bru, de manera que hem acabat descobrint quines són les ósses que avui es passegen pels boscos de Noarre! Si ho voleu saber... els hi pregunteu!

Després de dinar hem fet un joc de pastors d'ovelles, dels riscos que suposa l'ós bru i maneres d'evitar atacs, on tothom (fins i tot els excursionistes!) hi tenim un paper important. L'equip de pastors guanyador... el verd!!! Però fins i tot l'equip més desafortunat, n'ha après una mica més smile

La paraula del dia: PAS DE L'ÓSSA

pasdelossa (9).jpgpasdelossa (11).jpgpasdelossa (12).jpgpasdelossa (10).jpgpasdelossa (7).jpgpasdelossa (8).jpgpasdelossa (1).jpgpasdelossa (14).jpgpasdelossa (13).jpg

1r dia: Tots venim de fora! 

El primer dia ha girat entorn de la temàtica "tots venim de fora", tant les persones com la fauna i la vegetació, que durant anys i anys ens hem anat desplaçant i migrant per motius climàtics o bé per guerres, amor, feina... en el cas dels humans.

La vegetació i la fauna que tenim avui al Pirineu, en gran part han arribat buscant refugi de les glaciacions o altres esdeveniments i és per aquests motius que avui el Pirineu és hàbitat de tantes espècies i biodiversitat. Així doncs, reflexionem i valorem la importancia de les migracions, de fauna, flora i dels humans que necessiten desplaçar-se!

Us deixem algunes fotos de les dinàmiques d'introducció, del joc de la "migració glacial, o no!" i de les "peripècies del gall fer" que van fer els jovenets del punt juvenil.

Les paraules del dia: INJUST (punt Juvenil) / COOPERAR (EsNat)

Tots venim de fora1.JPGjoc de la migracio glacial2.jpgTots venim de fora2.JPGTots venim de fora.jpgTots venim de fora3.jpgJoc de la migracio glacial.jpg

   

Activitats vigents

©2022 ObagaActivitats | Avís legal | Contacte | Cookies | Mapa lloc


 

JSN Megazine 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework